Overflatebehandling

Finner du aldri fargen du ønsker på gulvet ditt?

Ta det helt med ro. Det løser vi enkelt med produkter fra Bona eller Osmo. Disse leverandørene har alle tenkelige farger, som gir forskjellige overflateinntrykk. Gulvet er tross alt ditt største møbel. Det er viktig å være klar over at nyanseforskjeller i fargene kan forekomme mellom de forskjellige produksjonsseriene. Disse variasjonene vil ofte utjevnes over tid.

Bytte Pallmann med Bona

De forskjellige overflatebehandlingene av tregulv krever ulikt renhold. Renholdet tilpasses etter overflatebehandling, ikke etter type treverk. Oljet gulv krever for eksempel mer av renholdet enn ett lakket gulv. Pads fra vaskemaskiner og sterke vaskemidler påvirker ofte overflatebehandlingen.

Ubehandlede tregulv er vakre, men må ha en overflatebehandling som en beskyttelse for direkte slitasje på treet
Det samme gjelder om du har slipt ned ett gammelt tregulv. Overflatebehandling er helt nødvendig. Hva skal du velge: lakk, olje, eller voks? Valget er avhengig av flere ting: trematerialet, grad av slitasje, ønsket utseende og hvilke vedlikeholds intervaller man kan tenke seg. Tre som utsettes for sollys vil mørkne, også innendørs. Gulv som er lakket eller oljet, kan man, ved bruk av pigmenter eller uv-filter i produktet, motvirke gulning.

Lakk har en slitesterk og tett overflate
Dette vil si at den beskytter bedre mot vann og er enkel å holde ren. De fleste lakker i dag er tilsatt uv-filter for bedre fargebevaring, men noe endring over tid må forventes. Lakkflate blir sterkere, jo flere strøk som påføres, og blank lakk er sterkere enn matt, men med noe mindre naturlig utseende. Lakkede gulv kan slippes og lakkes eller oljes.

Olje gir en pen, matt, naturlig overflate. Klare oljer uten pigment vil mørkne med tiden
Oljer med hvitt pigment vil holde seg lysere. Olje er lite slitesterk, men ganske enkel å flekkrepparere. Rom med stor belastning trenger oftere vedlikehold de første årene. Det finnes ulike typer produkter til vedlikehold, og mange er relativt enkle å bruke. Les bruksanvisningen godt. Oljede gulv kan slippes og oljes eller lakkes

Voks behandling av gulv er gjøres for å oppnå en bedre slitestyrke enn ved bruk av tradisjonell olje, mot slitasje og søl av væsker
Voksen eller harpiksen i oljen ikke trenger inn i treverket, men bli liggende som en hard film i overflaten. Ved valg av voks kan man ikke velge å lakke gulvet.

Andre overflatebehandlinger finnes, uten at vi har mye erfaring med de.